Pedro Sánchez, secretari general del PSOE , s’ha convertit en el nou president del Govern. Els suports de Units Podem i dels nacionalistes bascos i catalans han sumat els suficients vots per aconseguir la majoria necessària perquè la moció de censura prosperi. La seva investidura es produirà immediatament després de la votació.
Amb el suport dels partits de l’oposició, a excepció de Ciutadans i Coalició Canària (Fòrum Astúries està en coalició amb el PP igual que UPN), Sánchez es convertirà en el setè president del Govern de la democràcia, el que donarà un tomb a la direcció política del país, i en concret, a la política energètica i ambiental. Encara que ho té difícil si, com han confirmat fonts parlamentàries a aquest diari, governa en solitari amb els seus 85 diputats (84 del PSOE i el de Nova Canària).
En el seu discurs del debat de la moció de censura, Sánchez ha presentat el seu programa d’estabilitat on ha inclòs el medi ambient com un dels seus quatre eixos principals. Més encara, ha confirmat que “el nou Govern que sorgiria d’aquesta moció de censura assumirà la necessitat de fonamentar la seva actuació en aquelles mesures que, al llarg d’aquesta legislatura, han generat amplis consensos parlamentaris . Consensos que mereixen la pena ser explorats a l’hora d’entendre aquest temps en què la pluralitat política obliga a entendre el diàleg com un mandat imperatiu “.
Això significa, en paraules del nou president, “exemples d’acords que obren un camí que val la pena recórrer” com “derogar el ‘impost al sol’ que molts col·lectius estan demanant”. El líder socialista es refereix a la Proposició de llei de mesures urgents de foment de l’autoconsum elèctric que va presentar tot l’arc parlamentari a excepció de PP per tombar el peatge de suport a aquest tipus d’instal·lacions, una de les reclamacions més demandades pel sector renovable , i més concretament el fotovoltaic.
Però no ha estat l’única que ha rebut el suport majoritari dels grups polítics. El diputat d’ Units Podem-A Comú Podem i portaveu de la Comissió d’Energia, Josep Vendrell , li recorda que “a més de la Proposició de Llei d’autoconsum, també de manera unitària es va presentar en una esmena conjunta a la totalitat dels Pressupostos Generals l’Estadola per a la retribució garantida de les renovables “i una major dotació als Plans de Mobilitat Elèctrica.
La disposició addicional de les esmenes a la totalitat dels PGE 2018 inclou modificar la Llei del sector elèctric en el règim econòmic de la producció renovable per habilitar el Govern a atorgar “un especial retributiu” a determinades instal·lacions “com a vehicle imprescindible per a la seva necessària permanència en el mercat de generació “.
L’esmena es refereix a “totes aquelles instal·lacions de generació la titularitat sigui de comunitats energètiques, entenent aquestes com a organitzacions sense ànim de lucre, persones físiques, o petites i mitjanes empreses els accionistes o membres majoritaris siguin persones físiques, ens locals o provincials, o igualment altres petites i mitjanes empreses “.
Però hi ha altres propostes que també podrien rebre un suport àmpliament majoritari, en comptar amb Ciutadans . “És el cas de la proposició de llei de reforma en el funcionament del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) especialment en el sistema de nomenaments, amb l’objectiu de garantir la independència d’aquest òrgan”, explica Vendrell, “ja que tots dos vam coincidir en la necessitat d’una major transparència d’aquest organisme regulador “.
“Ara Pedro Sánchez haurà de fer un pla de govern i tot ho haurà de pactar, però hi ha molts punts coincidents en matèria energètica amb la majoria parlamentària”, conclou el diputat, “com és el cas de tancament de centrals nuclears , tot i que caldrà llimar algunes diferències perquè els socialistes volen tancar-les als 40 anys de funcionament i Units Podem quan finalitze els seus actuals llicències d’explotació, és a dir, en 2024 “.
Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica
Després de la interminable espera per conèixer el esborrany de la Llei de Canvi Climàtic que portava anunciant la ministra de Medi Ambient, Isabel García Tejerina , en els últims mesos, ara podria acabar en un calaix perquè s’elaboraria una de nova. “Primer caldrà conèixer les mesures que s’han redactat i els seus objectius en reducció d’emissions, però el més segur és que calgui dissenyar una nova llei i en aquesta ocasió amb la col·laboració i el pacte de la resta de partits polítics. Serà fonamental que el govern parli amb tots “, adverteix Vendrell.
L’avís a navegants ja ho va avançar Pedro Sánchez durant el seu discurs, on va dir que “asseurem les bases per a la necessària transició ecològica de la nostra economia, l’enfortiment dels organismes reguladors i la defensa de la competència, en benefici del consumidor i usuari, i la Llei de Transició Energètica i Canvi Climàtic que incentivi la inversió en renovables “.
Però abans d’aquesta llei, el nou Govern haurà de presentar el Pla Nacional d’Energia i Clima que li exigeix Brussel·les abans de finalitzar l’any, i si l’actual ministre d’Energia, Álvaro Nadal , volia esperar a conèixer els acords definitius en el ‘paquet d’hivern ‘, ara podria agilitzar aquesta presentació.
“La idea de Pedro Sánchez és convocar eleccions , no vol esgotar la legislatura, però intentarà guanyar tot el temps possible perquè li doni temps a desenvolupar l’agenda progressista, i això inclou tots els objectius en matèria energètica”, conclouen les fonts parlamentàries.
Un nou canvi de rumb marcarà ara el futur energètic. Ara més que mai és necessari un Pacte d’Estat d’Energia que d’estabilitat regulatòria en el temps, independentment de l’orientació política del govern de torn.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!