Un total de 3,2 milions de consumidors van canviar de companyia el 2018, un 11%.
Les grans elèctriques que operen a Espanya han perdut poc més de quatre punts de quota en el mercat lliure en els últims quatre anys. No obstant això, les grans companyies del sector continuen dominant de manera majoritària el subministrament. Les cinc grans elèctriques –Endesa, Iberdrola, Naturgy, EDP i Viesgo– tenien el 2014 el 90,8% del mercat lliure, mentre que al tancament del 2018 havien baixat al 86,5%.
Són dades de l’informe sobre els canvis de comercialitzador en el sector energètic el 2018 elaborat per la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), que indiquen que les denominades comercialitzadores independents han passat en aquests quatre anys de tenir el 9,2% del mercat al 13,5%.
L’informe indica que un 11% dels consumidors del sector elèctric va canviar de companyia el 2018, fet que suposa 3,2 milions de punts de subministrament. En el sector del gas aquesta xifra es limita a 700.000 consumidors, que representen només el 8,9% del total.
El mercat elèctric estava compost per 29,4 milions de punts de subministrament al final del 2018. El 62% (18,1 milions de punts) eren subministrats per un comercialitzador en el mercat lliure, mentre que el 38% restant (11,3 milions de punts) els subministrava un comercialitzador de referència (COR), al preu regulat denominat PVPC (preu voluntari del petit consumidor).
Més mercat lliure
Segons la CNMC, el nombre de punts de subministrament elèctric en el mercat lliure s’ha incrementat en més de 3,3 milions en els últims quatre anys, una xifra que suposa un augment del 23%. En concret, ha passat de 14,8 milions a final del 2014 a 18,1 milions a finals del 2018. D’aquests nous punts de subministrament, les comercialitzadores dels cinc grups energètics tradicionals van contractar prop de 2,3 milions, mentre que el conjunt de comercialitzadores independents van contractar en el mateix període 1,1 milions de nous punts de subministrament.
El nombre de punts subministrats per una comercialitzadora de referència s’ha reduït progressivament, passant dels gairebé 14,1 milions registrats l’últim dia de l’any 2014 als 11,3 milions registrats quatre anys després, una xifra que ha suposat un decreixement del 20% dels subministraments en aquest tipus de mercat.
En el mercat del gas, al final del 2018 hi havia prop de 7,9 milions de punts de subministrament , dels quals 1,6 se subministraven a través d’un comercialitzador d’últimrecurs o CUR ( 20,2% ) . El 80 % dels consumidors se subministren per comercialitzadoresdel mercat lliure , 6,3 milions . A diferència del sector elèctric, els comercialitzadorsindependents tan sols van aconseguir el 2,3% de quota del mercat gasista.
Canvis de companyia
El nombre de canvis de comercialitzador ( tant d’electricitat com de gas) durant el 2018 va ser de prop de 3,9 milions de clients, segons la CNMC. Mentre que en el sector elèctric es va registrar una taxa anual del 11% (3,2 milions de canvis) , en el sector gasista es va registrar una taxa del 9% (700.000 canvis ) .
En el mercat elèctric, la major part dels canvis es van produir entre comercialitzadores del mercat lliure (62,2%), i de consumidors que van passar del mercat regulat al mercat lliure (23%). Els canvis cap a comercialitzadores pertanyents al mateix grup empresarial van arribar al 67%. El 2018 es van incrementar els canvis per passar del mercat lliure cap al mercat regulat (el 14,5%).
En el mercat del gas hi va haver menys activitat comercial. El nombre de canvis es va reduir un 8,6% respecte al 2017, amb més moviments de canvi de comercialitzador entre empreses del mercat lliure (un 87,3%). La resta va correspondre a consumidors que van passar del mercat regulat al mercat lliure (9,5%). Un terç dels mateixos (31%) es van registrar dins el mateix grup empresarial.
Els temps de mitjana necessari des que el client atorga el seu consentiment al comercialitzador fins que el distribuïdor activa el canvi van ser de 8,5 dies en electricitat i 10,3 dies en gas natural. Això va suposar una reducció de dos dies respecte al 2017 (10 dies en electricitat i 12 dies en gas natural). Aquesta reducció del temps la CNMC l’atribueix a l’aplicació durant un any complet dels formats dels fitxers d’intercanvi i a la publicitat dels rànquings d’empreses comercialitzadores amb temps de canvi més baixos en els diferents informes publicats.
Via ara.cat
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!