L’autoconsum fotovoltaic està agitant al sector renovable com no es veia en anys. S’espera que es posin en marxa entre 5.000 i 6.000 instal·lacions a l’any des d’aquest mateix 2019, per arribar a superar les 400.000 el 2030, i encara que la gran majoria es construiran per al segment residencial, el 80% de la potència instal·lada correspon al sector industrial, és a dir, que un ‘petit’ nombre d’instal·lacions superaran el megawatt de capacitat.
La indústria electrointensiva mira amb interès les ‘megainstalaciones’ d’autoconsum fotovoltaic per a les seves fàbriques
Un dels motors que estan estimulant el mercat és la compensació dels excedents. Encara és aviat per donar xifres sobre les perspectives o el percentatge d’instal·lacions d’autoconsum que podrien estar interessats en abocar els excedents a la xarxa, s’ha obert la porta a nous negocis, segons va explicar segons Jon Macías , director comercial de Nexus Energia , durant el I Congrés d’Autoconsum organitzat per APPA .
«El preu per megawatt hora (MWh) que es pagarà per la compensació de l’energia excedentària que els autoconsumidores que aboquen a la xarxa (basat en el resultat del mercat diari i intradiari per a cada hora del dia) es publicarà diàriament a la web de l’ operador del sistema eSios totes les tardes (20:20 hores) per a l’endemà, i la compensació haurà de ser en temps real »va afegir, és a dir, que si un mes no hi ha consum elèctric, tampoc hi ha compensació de l’excedent. «Tot i així l’estimació mitjana d’estalvi en la factura de la llum podria ser superior al 46% anual».
El autoconsumidor ha de tenir un contracte de tarifa regulada o Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) amb una comercialitzadora de referència i estar acollit al mecanisme de compensació simplificada. I precisament en aquest punt és on es poden crear nous models de negoci.
«Les opcions que oferim intenten abastar qualsevol de les necessitats del autoconsumidor», va explicar per la seva banda Pablo Pirles, responsable de Global Smart Solar d’Iberdrola Clients , «disposem d’una xarxa àmplia d’instal·ladors i canals, oferim un subministrament clau en mà per a una instal·lació dimensionada d’autoconsum, utilitzem com a mesura la informació que s’obtingui dels smart meters ia més proveïm de finançament, manteniment i fins i tot monitorització mitjançant un software específic ».
La possibilitat de realitzar la compensació dels excedents, «no computa com a energia generada, i per tant no té impostos ni peatges, per la qual cosa hi haurà estalvis addicionals, per exemple, en una instal·lació mitjana de 3 kW sense bateries, l’impacte seria de entre 80 i 120 euros a l’any, i per tant el payback es reduiria entre 1 i 1,5 anys ».
Unes xifres molt interessants que l’expert entén que «pot ser que desplacin a l’opció d’autoconsum amb bateries».
I és que per Pirles, el desplegament que està fent Iberdrola és tal perquè «esperem que en un molt curt termini i ràpidament creixerà el nombre de kW / habitant d’autoconsum instal·lat».
Però l’enlairament de l’autoconsum no només serà una qüestió econòmica, «quan parlem de compensació d’excedents ens estem referint a canvis del comportament del consumidor que repercutiria en la manera d’autoconsumir i en la relació amb les empreses energètiques», va assenyalar per la seva part Pablo Pérez-Bedmar , director de màrqueting de Powen , «és l’element que per fi va a fer conscient al client / consumidor de com funciona el subministrament elèctric. Fins ara la factura era una cosa estranya, poc comprensible i fins i tot ocult per al client final però això canviarà ».
Segons l’opinió de Pérez-Bedmar, «es va a entaular una nova relació i les comercialitzadores van a tenir un nou paper en el qual hauran d’explicar als seus clients com aprofitar bé la seva autoconsum i com compensar els seus excedents, que no van a quedar-se com una línia més de la factura ». En definitiva, serà disruptor i canviarà el comportament i la mentalitat d’aquest tipus nou de consumidors.
Això per la part del client, però per la part de l’empresa, «es desenvolupen nous models de negoci perquè els que es decideixin per autoconsumir ho faran en funció de tres pilars, per l’estalvi, que estarà per sobre del 40% de la despesa energètic en habitatge i encara serà més gran en indústria i pimes, per sostenibilitat, hi haurà una major consciència per apostar per un nou model energètic més descarbonitzat i descentralitzat (fins ara és la principal raó) i per un canvi en la interacció amb els clients. I és aquí on queda camí per recórrer. Cal aprendre a comunicar i haurà de ser transparent, en temps real, i mitjançant la digitalització ».
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!