El Tribunal Administratiu de Contractació Pública desestima els recursos de les grans elèctriques per tombar el disseny de la licitació que els impedeix optar a una adjudicació de 82 milions.
L’ Ajuntament de Madrid ha guanyat una batalla clau contra les grans elèctriques a la guerra que lliuren pel megacontracte per a tots els subministraments elèctrics dependents del municipi més gran d’Espanya. Una adjudicació que supera els 82 milions d’euros per donar aquest servei els propers dos anys.
El Tribunal Administratiu de Contractació Pública ( TACP ) de la Comunitat de Madrid ha desestimat els recursos presentats per Iberdrola , Endesa i Gas Natural Fenosa , que pretenien anul·lar la licitació que dóna dret a ser la comercialitzadora elèctrica de la capital. En el plec s’exigeix a l’adjudicatari vendre exclusivament energia renovable, una cosa que no estan en disposició de complir les grans energètiques del Ibex 35 , el que els impedeix participar en aquest concurs, com va avançar El Confidencial.
El suport a la manera de procedir de l’ajuntament, contrari als interessos de les grans elèctriques, excedeix a la rellevància del mateix contracte i podria ser un problema de dimensions superiors a les companyies. La sentència pot servir de base perquè altres administracions segueixin els seus mateixos passos en un terreny que fins ara mantenien sota domini.
De fet, aquestes firmes energètiques mantenen diverses disputes per motius similars en altres administracions com Barcelona o València , capitals també governades pels anomenats ‘alcaldes del canvi’ des 2015. Augmentar la pèrdua de clients grans faria efecte en els seus comptes després de tres anys d’ retrocessos en la quota de clients minoristes, que segueix anant a la baixa .
Per què perden?
Iberdrola, Endesa i Gas Natural van recórrer a finals de març per considerar que el plec no respecta la igualtat d’oportunitats . En la sentència del TACP, a la qual ha tingut accés aquest diari, addueixen que poden complir amb la pretensió de l’ajuntament aportant garanties d’origen (GdO) de l’electricitat subministrada. No obstant això, el consistori dirigit per Ara Madrid rebutja aquest certificat. Segons recull el dictamen, les GdO determinen que l’energia és d’origen renovable o de cogeneració d’alta eficiència, de manera que no es pot garantir que el 100% del subministrament és verd, com exigeix l’ajuntament, ja que la cogeneració part de gas o fuel.
Per superar els requisits de solvència tècnica inclosos en el plec, Madrid reclama a les empreses el etiquetatge A que expedeix la Comissió Nacional de Mercats i Competència ( CNMC ) i que reconeix que la comercialitzadora en qüestió només va vendre energia verda en l’últim any vençut. Aquest requisit impedeix concórrer a les grans, el ‘mix’ de generació global també es compon de fonts com el carbó, el gas o la nuclear, que emeten CO2 o generen residus radioactius.
Pel tribunal de contractació, que ha tombat les pretensions de les multinacionals energètiques per unanimitat , l’única manera de garantir el subministrament 100% renovable és a través de l’esmentat etiquetatge A de la CNMC que acredita a l’empresa, la validesa qüestionen les elèctriques en seus recursos.
A més, el mateix Govern de Manuela Carmena es presumeix que 76 comercialitzadores de totes les mides compleixen amb aquest requisit, el que suposa el 64% del total, per la qual cosa considera que la competència està fora de perill. Es donen situacions paradoxals, com que la comercialitzadora d’electricitat de la petroliera Cepsa gaudeix de la millor qualificació i compleix amb el que demana Madrid.
Un revés per a les elèctriques
La sentència del TACP suposa un revés per als interessos de les elèctriques, que prèviament havien aconseguit que aquest tribunal els donés la raó.
De fet, la licitació sobre la qual es pronuncia el tribunal administratiu és la segona versió elaborada per la Conselleria d’Economia i Hisenda. El consistori va haver de variar-després que el TACP estimés un recurs de Gas Natural Fenosa per una causa similar. En el primer plec, llançat a mitjan 2017, l’equip de Sánchez Mato , exdelegat de l’àrea, va introduir el criteri mediambiental com un aspecte de valoració qualitativa de l’adjudicació, que donava més o menys punts en funció de l’etiquetatge verd.
En aquest moment, el tribunal de contractació va entendre que l’etiquetatge de la CNMC no servia per acreditar l’origen renovable del subministrament (el producte).
Per salvar aquest contratemps, el mateix Sánchez Mato va assenyalar que portaria l’exigència als criteris de solvència de l’empresa, pas previ que exclou aquelles que no compleixen, de manera que en la pràctica donava una volta de rosca a la qüestió i posava més barreres a les grans comercialitzadores.
En aquest supòsit, ia diferència del dictamen anterior, la decisió del TACP ha estat favorable a l’Administració dirigida per Ara Madrid , marca municipal de Podem a la capital.
La mateixa sentència recorda que hi ha un precedent similar a la instància judicial homòloga de Castella i Lleó , que ha servit a l’ajuntament de la capital com a precedent per a poder vetar a Iberdrola, Endesa i Gas Natural.
Segons la regidoria encapçalada per Jorge García Castaño , exigeixen en aquest contracte la màxima exigència mediambiental en coherència amb la línia prioritària i transversal seguida per l’ajuntament en el marc de l’Acord de París de lluita contra el canvi climàtic.
El suport judicial a l’Executiu local arriba en plena onada de queixes contra el consistori pel elevat nombre d’adjudicacions a dit (d’un volum inferior al que es requereix per haver de llançar concurs públic) signades pel Govern municipal de Manuela Carmena.
Contra aquest dictamen, les elèctriques poden elevar un recurs contenciósadministratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid en els pròxims dos mesos.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!