Els assistents virtuals i els altaveus intel·ligents per a la llar figuren entre les novetats tecnològiques del passat any i tot apunta que seguiran donant que parlar durant aquest 2019. La nostra llar cada vegada estarà més connectada i cada vegada són més les empreses que abandonen la seva zona de confort per portar el seu negoci un pas més enllà: cap al ‘smart home ‘.
En 2018, el volum de negoci del ‘smart home’ o de les llars intel·ligents arribar a Espanya un valor de 470 milions de dòlars (414 milions d’euros) segons la consultora Oliver Wyman .
En el seu informe ‘ Serveis de subministraments bàsics intel·ligents darrere de la creació de llars intel·ligents ‘, assenyalen que els clients estan interessats en paquets de ‘smart home’ cada vegada més complets . És a dir, aquells que permeten vigilar la casa, controlar els electrodomèstics i aparells electrònics, comptar amb opcions d’oci i de la cura de la salut … I que permeten fer-ho tot des del mòbil. La possibilitat de controlar l’energia de la llar perquè el seu ús sigui més eficient també atrau molts clients. D’acord amb les dades publicades, que incloguin solucions energètiques influeix en la decisió de contractació de més del 30% dels enquestats.
“Les companyies de subministrament de serveis bàsics necessiten moure ràpid “, asseguren en l’estudi. Els nous participants, especialment els gegants tecnològics, estan llançant paquets personalitzats per acostar-se al nínxol de mercat de l’electricitat i l’aigua. Dispositius com Google Home o Alexa permeten activar o desactivar aparells, tancar o obrir portes i gestionar la temperatura o els llums de la llar.
Un exemple és el termòstat desenvolupat per l’empresa de domòtica Nest . Aquest aparell analitza l’estructura i les característiques de la casa per invertir l’energia necessària per escalfar o refrigerar la llar. A més, registra la temperatura a la qual li agrada estar a l’inquilí per a baixar-la quan està fora de casa i restablir-la quan estigui arribant.
Ja són moltes les empreses de diversos sectors que ofereixen serveis relacionats amb la gestió eficient i controlada de l’energia. Intel ha llançat la unitat ‘Care Innovations’ , que s’ocupa de monitoritzar la salut dels residents i controlar l’energia dels aparells de la llar, entre d’altres funcions.
L’empresa de seguretat per a la llar ADT Premi afegeix a la vigilància de vídeo i als sensors de moviment que es pot controlar en línia i des del mòbil, la possibilitat d’encendre i apagar llums i aparells a distància, des del telèfon.
Els experts d’Oliver Wyman consideren que les empreses d’energia encara tenen un avantatge. Són companyies presents a totes les llars que, a més, compten amb una gran quantitat de dades sobre el consum dels usuaris. Però “per oferir paquets atractius necessiten associar-se amb empreses que els complementin com companyies de telecomunicacions, dissenyadors de programari o especialistes en anàlisi de dades”.
De fet, ja hi ha casos d’empreses energètiques que han decidit emprendre el camí de les ‘smart homes’. L’americana Southern Califòrnia Edison és una de les pioneres en llançar-se a aquest mercat amb el programa d’eficiència energètica que han llaçat per als seus clients. Valent-se d’un termòstat intel·ligent tracten de garantir l’eficiència i l’estalvi.
A Itàlia, Enel ha llançat una nova oferta de calefacció, climatització i instal·lacions fotovoltaiques dirigides a les ‘smart homes’ que permet als clients saber en temps real quines habitacions a la llar consumeixen més energia i quins menys.
Via invertia.com